пятница, 18 июня 2021 г.

неодмінний атрибут весілля

 

Вишитий рушник – неодмінний атрибут весілля


Багато українців мріють купити вишитий рушник у Києві. Адже він є невід’ємним елементом багатьох народних свят та обрядів. Він не тільки дивовижно прикрашає будь-яке приміщення, а й виступає справжнім оберегом. Рушник з символічним орнаментом здавна символізує щастя, любов, добро та удачу, захищає від злих духів та недоброзичливих людей. Але принести удачу може тільки той виріб, що вишитий вручну. Для кожного свята існує своя індивідуальна модель, яка відрізняється символічним візерунком. Наприклад, вишитий рушник на Спаса є культурним символом цього свята та в обов’язковому порядку має містити на собі візерунки яблук та квітів. Він не лише прикрашає святкову корзину з яблуками та медом, а й несе в собі важливе образно-символічне значення. Ціна вишитого рушника залежить від його розмірів та складності ручної роботи.

Весільні аксесуари

Найбільш поширеним в Україні є вишитий рушник на весілля купити. У цьому атрибуті закладається майбутнє молодої сім'ї. Через барвистий візерунок та розташування окремих деталей вишивка надає рушнику магічного значення. Це ніби «програмує» майбутнє щасливе життя молодят. Тому зміст символів, вишитих на такому рушнику, є важливою умовою для майбутнього подружжя. Дивовижно красивий рушник ручної роботи є також обов’язковим атрибутом весільного вінчання в церкві. Він символізує серйозність намірів молодих та єдність їх духовних уз. Згідно традицій для весілля необхідно підготувати декілька варіантів. Це:

  • Моделі з традиційним візерунком на ікони, що символізують батьківське благословення
  • Аристократичні білі рушники. Вони мають бути вишити білими нитками по білій канві та прикрашати весільний коровай
  • Вишукані рушники, що слугують для зв'язування рук дівчини та хлопця під час весільного обряду
  • Білий вишитий рушник під ноги, що є невід’ємним атрибутом церковного вінчання.

Часто на подібних виробах вишиваються ініціали - перші літери нареченого і нареченої. Ці літери мають символізувати міцність союзу двох закоханих сердець. На них зображуються і квіткові орнаменти, як особливий оберіг від злих сил.


Вишиті рушники на церковні свята

Без вишитого руками рушника не обходиться в українській сім'ї не одне свято. Особливо це стосується великих церковних обрядів. Вишитий рушник на Пасху є невід’ємним атрибутом святкового кошика з освяченими яйцями та пасками. Він може бути різноманітного кольору, мати незвичні переплетіння візерунків та особливу техніку виконання. Незважаючи на розмір, колір та візерунок вишитий рушник на Великдень є справжнім символом добра та чистоти.

Рушник як символ нової дороги

Здавна рушники дарували воїнам, щоб він захищав їх в бою. Сьогодні ж цей виріб прийнято дарувати всім, хто відкриває для себе нові двері та шляхи. Вишитий рушник на випускний вечір своєму сину або дочці прагне придбати кожна матір. Він є дуже важливим елементом становлення особистості та має на меті захистити любиму дитину від усіх неприємностей, стати оберегом та подарувати натхнення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий